lovöprästgård.se © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use

Nyheter
Senaste nytt från
Lovö Prästgård

 

• Kom och köp ekologisk grönsaker »

Nu har äntligen grönsakssäsongen ...

 

• Påskägg!»

Det närmar sig påsk  ...

 

• Lammskinn »

Vi har lammskinn till salu.

 

 

 

Nyheter!

Vad händer på gården?
   

130812 - Ändrade öppettider.  

Vill bara informera alla om att öppettiderna för att köpa grönsaker är ändrade från 10.00-17.00 till 13.00-17.00. Har ni vägarna förbi andra tider kan ni såklart pröva lyckan och slå Elin en signal så kanske hon är hemma och kan hjälpa er. Välkommen! 

130804 - Kom och köp ekologiska grönsaker! 

Nu har äntligen grönsakssäsongen börjat. Vi trotsar torkan och i landet växer det gott om potatis, zuccini, broccoli, vitkål, pumpor, majs och så vidare. 

Kom och köp din beskärda del av skörden. Vi har öppet dagligen från klockan 10.00 till klockan 17.00 men kan du inte dessa tider ring och hör med Elin så kanske ni kan lösa något.
Just nu är det framförallt, potatis, broccoli, zuccini och vitkål som skördas. Välkommen! 

 

130318 - Påskägg! 

Det närmar sig påsk, även om det inte är något som märks varken på termometern eller på marken. Nu vill vi ha vår(!), och vi är nog inte ensamna om den önskan. Vi försöker dock vara optimistiska och i väntan på våren samlar vi in de äggen hönsen lägger just nu. Tanken är att lägga dem i kläckmaskinen för att få lite kycklingar. Förhoppningsvis blir det många hönor så att vi kan möta efterfrågan på våra goda ägg från våra fina Hedemorahönor. Således sker ingen äggförsäljning just nu. Håll till godo. 

 

130113 - Gott nytt år och grönsakssäsongen är över.  

Vi på Lovö Prästgård vill passa på att hälsa alla ett Gott nytt år, och med det även tacka alla förra årets grönsakskunder. Just ni finns det inga mer grönsaker att köpa, men vi hoppas på en fin odlingssäsong 2013. Håll utkik här på hemsidan för när vi börjar sälja igen.  

 

 

240812 - Inga ägg just nu.

Broccoli-nyheterna har knappt legat ute ett dygn och förfrågningarna har redan börjat trilla in vilket är väldigt kul! Dessutom har det kommit förfrågningar om att få köpa ägg, men just nu lägger inte hönsen mycket ägg alls utan har en litet avbrott för ruggning och vila så vi ber er återkomma när vi lagt ut information om att det åter finns ägg, här på hemsidan.

 

 

230812 - Kom och köp broccoli!  

Passa på! För nu är broccolin redo för skörd. Under sommaren har Elin haft ett trädgårdsland som projekt där hon odlat fram för allt broccoli, vitkål och squash/zucchini. Nu är det premiär för den allra första skörden av broccoli, missa inte den! Kolla under fliken grönsaker för mer information och kontakt.

 

Såhär glad kommer även du bli när du köpt broccoli på lovö prästgård!

 

 

120612 - Moderskeppet har nedkommit  

Moderskeppet, kanske mer känd som Silvia fick igår tvillingar. Hon fick i slutet av dräktigheten smeknamnet "Moderskeppet" eftersom hon var stor som en mindre lyxkryssare och med all rätt då det gömde sig två kalvar där inne. Två väldigt fina helbruna kalvar, oturligt nog en tjur och en kviga (vilket allt som oftast betyder att kvigan bli infertil, som såklart är väldigt synd). Silvia is still going strong! 11 år och ser inte ut att vara en dag över fem, det är vad vi vill kalla en hållbar ko, precis sådant man vill fortsätta avla på.

 

 

250512 - Lammrace  

Nu har lammen hunnit bli rätt stora. De växer så fort de där små liven. Vi stod utanför hagen här om kvällen, Jag (Hanna), Elizabeth och Elin. Det är lätt att fastna där, när kvällsmjökningen är avslutad och solen börjar ta sig ner, och det är inte bara vi utan bilar och cyklister som stannar. Det är så idylliskt så man knappt kan tro sina ögon. Och just som vi står där börjar lammen utan anledning gruppera sig till ett enda stort lammstim. De kutar som dårar runt, runt i hagen tills deras mammor börjar bräka lite nervöst. Detta är ett vedertaget fenomen som inte bara vi valt att kalla lammrace. 

 

 

 

 

290412 - Betessläppet  

Korna kom ut i år igen! Arla var här i sedvanlig ordning. Och är det inte härligt att solen lyckas skina just denna dag? Datumet bestäms långt innan i ett gråmulet mars och man kan inte annat än hoppas att gräset ska ha kommit upp i alla fall en liten bit. Och trots att det bara var april så sken som sagt solen och det fanns gräs till korna att sätta tänderna i (eller borde vi säga sno tungan runt?). Nu ser vi fram emot en lång underbar sommar och innan vi vet ordet av är det dags att stalla in dem igen. Men innan dess är det snart dags för ensilageskörd.

 

 

 

180412 - Angående betessläppet.  

Det har kommit till vår kännedom att många där ute är intresserade av när årets betessläpp går av stapeln. Tyvärr är det inget vi kan lägga ut här på hemsidan eftersom vår gård fort skulle bli överbefolkad med tanke på den populäritet betessläppen inneburit. Som många redan sett går det inte heller att anmäla sig till våran gård som man kan göra till många andra gårdar på arla.se. Vill ni se spralliga kor hänvisar vi er intresserade till arlas hemsida och till någon av de gårdarna de erbjuder där.   

Här kommer en film från förra årets mycket lyckade betessläpp!

 

 

090412 - Ingen påsk utan kycklingar! 

Så har årets kycklingar kläckts, och hunnit bli en vecka gamla med. För drygt fyra veckor sedan var barnen här på gården med ut i hönshuset och samlade in ägg och tre veckor senare tittade 32 pigga små dunbollar ut.

 

 

 

 

230212 - En kalvprinsessa!

Det var inte bara Kronprinsessan Viktoria som födde den 23 februari 2012. Drakens (även känd från arla-reklamerna) yngsta kviga födde även denna dag. Och vad passade då inte bättre än att vi döpte mor till Viktoria och dotter till Estelle? Estelle blev vår alldeles egna lilla kalvprinsessa och den fina teckningen kommer från morfar som är fjäll.


 

170212 - Den första egensemineringen har kommit ut!

Förra året sökte jag (Hanna Rydström) stipendiepengar från Flory Gate stiftelsen Fred med jorden, för att kunna gå en djurägarseminkurs. Den 17 maj 2011 gjorde jag den första insemineringen på gården och kon - Beatrice - tog sig direkt. Den 17 februari 2012 tittade den lilla gynnaren ut. En välutvecklad tjur!
 

080511 - Nu är korna äntligen ute på bete igen!

Så var det dags för årets betessläpp. Korna var borstade och fina och många människor hade samlats för att få se korna komma ut. I sedvanlig ordning bjöd arla på förtäring och tipspromenad. Vackert väder hade vi turen att ha. Och förutom korna kunde besökarna glädjas åt lamm och kalvar och frigående höns. En tacka födde till och med ett lamm! Korna skuttade glatt ut och verkade mycket nöjda över att få komma ut. Nu väntar en härlig sommar med en förhoppningsvis lyckad skörd. 

 


030111 - Vi får vara kvar på Lovö!
Den 6e december var det arrendeförhandlingar. Och för er som följer Elins blogg på land lantbruks hemsida så kanske ni vet ungefär vad som sas. Det var mest ris och inte så mycket ros. Men den 3e januari 2011 fick vi beskedet att vi fick vara kvar och det är mycket glädjande. Nu kan vi ta tag i planer som legat på is och fortsätta planera inför framtiden. Vi tror och hoppas på ett fantastiskt 2011.

 

 

010111 - GOTT NYTT ÅR!

Vi på Lovö prästgård, inklusive vår anställda Frida, önskar er alla där ute ett Gott nytt år!

 


190610 - Nya klycklingar
De första kycklingarna i äggkläckningsmaskiner har fått se dagens ljus.
Och det var tur att de kom för natten mellan torsdag och fredag hade hönshuset besök
av räven.

 Kvar fanns bara fjädrar och ett par skräckslagna överlevare.
Det blev lite utav ett ofrivilligt generationsbyte. Dagarna tar slut för en individ och börjar för en annan.

 


180610 - Mitt uppe i skörden!
Det närmar sig midsommar vilket betyder ensilageskörd.
Vi hoppas på att det inte skall komma allt för mycket regn och störa samt att inga maskiner väljer att säga upp sig. Skörd är alltid stressigt men alla jobbar vi på hårt tillsammans och det är alltid lika skönt när första silon är täckt. Sedan är det bara att andas lite inför hö och efterväxt och spannmål och halm. Hela sommaren fullt upp.


130510 - Nyfödd kalv!

Idag när det var dags för korna att komma in till mjölkning följde inte rödkullan Julia med. Jag (Hanna) och mina goda vän Lovisa fick i uppgift att leta upp henne då hon var i dagarna att kalva. Vi fann henne i en dunge långt upp i kornas hage med en blöt vinglig liten parvel ståendes med en spene i munnen. Förlossningen verkade ha gått bra och ko och kalv såg pigga ut så vi lämnade dem att lära känna varandra lite bättre.

 

 

130510 - Betessläppet!

Söndagen den 9e maj var det äntligen dags för korna att släppas ut på bete. En vecka av strålande solsken avslutades så klart i snålblåst och regn. Vi välsignades åtminstone med uppehåll på söndagen och det var många tappra åskådare som kom för att bevittna kornas vårskutt. Arla stod för aktiviteter för barnen samt så mycket bullar och mjölk som man orkade äta. Vi stod för glada kor och djur. De vi talade med var nöjda med dagen och ser fram emot att få komma tillbaka nästa år. Nu stundar en lång och förhoppningsvis fin sommar.

 

 

130510 - Lammskinn

Vi har fortfarande fina skinn från fjolårets lamm till salu.
Finns i varierande nyanser, färger och storlekar.

För mer information om priser etc. kontakta någon av oss via mailen eller ring - Kontakt.

 

Till salu:

 

EkoGrönsaker!

Öppet dagligen mellan

kl. 13.00 och 17.00!

Kontakta Elin för mer information.

- Potatis

- Broccoli

- Zuccini

- mm  

 

Beställ en köttlåda!
Nu kan ni beställa köttlådor här på Lovö prästgård.

Hängmörat ekologisk kött slaktat, urbenat, styckat och vakuumpackat på Sörby slakteri & Styck AB i Heby.

 

Intresseanmälan görs då kött inte finns kontinuerligt - se kontakt.

 

Lamm slaktas på hösten och kalv och nöt året om när lämpliga djur finns.

 

Finns att välja mellan hel, halv och kvart.

 

För mer information vänligen kontakta oss.

 

 

Lammskinn

Finns tvättbara och ekologiska i olika storlekar och färger.

 

För mer information vänligen kontakta oss.

 

 

Råmjölk -Colostrum

I mån av tillgång har vi råmjölk till försäljning.

Råmjölken är den första mjölken kon producerar efter kalvning och är extra rik på bl a protein. Av råmjölk kan man göra den goda rätten kalvdans!
 

För mer information vänligen kontakta oss.

 

Kontakta Elin

Ring/smsa eller maila

elin.rydstrom@ekolantbruk.se

mob. 0737-001761